Začetek Golnik

Golnik - opis

Golnik-opisGolnik je manjše naselje, ki leži ob vznožju Kriške gore, v severnem delu Mestne občine Kranj. Ob zadnjem popisu prebivalstva je na Golniku živelo 1026 prebivalcev.

Golnik je od Kranja oddaljen vsega 12 km, od Ljubljane pa 40 km. Nadmorska višina 558m daje kraju blago alpsko podnebje, sončna lega pa poskrbi za prijetne in tople dneve nad toplotno inverzijo.

Se želite preseliti iz mestnega vrveža, v idilično mirno okolje z blagim alpskim podnebjem? Mi Vam dajemo to možnost! Nov stanovanjski objekt, ki ga za Vas gradimo v tem idiličnem predelu Gorenjske je prava odločitev!

Zadihajte s polnimi pljuči in zaživite v prijetnem, mirnem in zdravem okolju. Danes je namreč, poleg tega kako živimo, vedno bolj pomembno tudi kje živimo.

Golnik je pravi kraj za vse, ki želite za kvaliteto bivanja nekaj več.

Ne samo, da je Golnik več kot primerno okolje za bivanje tako mladih družin, kot tudi starejših, ampak sta mirno okolje in blago podnebje prispevala tudi k nastanku enega najbolj znanih evropskih zdravilišč za pljučne, srčne in alergijske bolezni- Bolnišnica Golnik – Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo.

Vas se je razvijala sočasno z razvojem zdravilišča v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Pred tem je bil tu grad in je prvič omenjen že leta 1566. Prvi gospodje – lastniki -so bili Kriški gospodje. Grad imenujejo Kreutzhof po lastniku Juriju Kreutzerju. Kasneje je grad dobil ime "Gallenfels", ker je bil od leta 1688 do 1822 v rokah lastnikov s tem imenom. Leta 1917 je prešel v last avstro-ogrske države. V istem času je država proglasila Golnik za zdravilišče za vračajoče se bolne vojake.Valvasor tudi omenja in v bakrorezu upodobi grad "Gallenfels", čeprav sam pove, da porekla imena Glavnik ne more ugotoviti. Golnik je prvič omenjen že leta 1436 kot fevd celjskih grofov.

V kraju najdemo vse za prijetno življenje-športni park s košarkarskim, odbojkarskim, rokometnim, nogometnim in teniškim igriščem, sprehajalni park pred bolnišnico, vrtec, trgovino, otroško igrišče, frizerski salon, optiko ter dva lokala.

Otroci obiskujejo prva leta osnovne šole v dva in pol kilometra oddaljenih Goričah, nadaljnje razrede pa v Kranju ali Križah. Tudi cerkev in pokopališče krajani obiskujejo v Goričah.

Podobo Golnika zaznamuje na eni strani obdanost z gozdovi in travniki, na drugi pa številne hiše in bloki. Kmetij na Golniku skoraj ni več.